måndag 20 juli 2009

Inte dömer väl Sverige människor till döden? 22 dagar kvar

Nu är det 22 dagar kvar för H. i dödscellen.Hur han skall avrättas eller riktigt när, är det ännu ingen som vet, men tortyren att inte veta, är bara ännu en grad av helvetet.
Jag undrar hur man tänker som ansvarig i Justitiedepartementet, då man nekar NÅD för utvisning till Afghanistan,samtidigt som rubriker dagligen talar om rekord i dödstal och beskriver hur livet gestaltat sig för en ung man som utvisades för mer än ett år sedan och som suttit gömd sedan dess, tills han kunde återvända tillfälligt,till sin dödssjuka mamma.Han hade hjälp där och han kom från Kabul.
H. har inget att återvända till och har aldrig bott i Kabul. Det finns som sagt olika grader även i Helvetet.
Jag trodde att jag skulle få tid att rapportera ofta i sommar. Så blev det inte.
I stället har jag suttit dag och natt framför datorn och skrivit nya resningsansökningar.
En ansökning om prövningstillstånd till Kammarrätten för en utvisningshotad ung kvinna från Pakistan med två Fatwor(dödshot) hängande över sig, blev också en nödvändighet. Hur många liv vill vi egentligen ha på vårt samvete i Sverige, när man utan att reagera,vill utvisa en kristen,ensam kvinna som är eftersökt av polis och med arresteringsorder för hädelse av Islam?
Hädelse = blasfemi,renderar dödsstraff eller möjligen livstids fängelse. Vad händer under fängelsetiden med kvinnor i Pakistan?
Kanske den lilla kvinnan från Migrationsverket,med ett framträdande kors runt halsen,som så nitiskt försökte allt,för att kullkasta och nedsvärta kvinnans trovärdighet,skulle vilja åka dit och se efter? Ibland tycks dessa människor helt utan medmänsklighet!
Får man poäng månne,för varje person som man lyckas ge asylavslag,eller varför arbetar man så intensivt med att INTE tro på dokument eller att INTE kolla upp om dokumenten kan vara äkta?
Kvinnans ärende kanske kan få prövningstillstånd,men långt ifrån säkert...

H.mår allt sämre av tortyren,för varje dag som går nu.Kanske du tycker att jag dramatiserar nu,men definitionen på tortyr,lyder som följer."Tortyr är svår fysisk eller psykisk smärta eller lidande,som tillfogas någon på en myndighets uppdrag eller med dess tysta medgivande"
Döm själv vad man skall kalla en väntan i dödscell,om inte tortyr?
Förstod domaren i Tingsrätten vad som väntar en redan torterad och eftersökt person vid en utvisning till en stad som Kabul?
Man till och med bröt mot praxis genom att utvisa, då åklagaren ej hade begärt detta.
Tror man att de sex månader som man drog av straffet i Sverige, motsvarar 3år och 9 månader i Kabul,förutom den tortyr det är att vänta på det som skall hända?
Att sitta oskyldigt i fängelse är en sak, men att dessutom behöva leva med dödshotet hängande över sig hela tiden,är omänskligt.

Visst finns det ljuspunkter i livet också, men dem står de människor för,som försöker använda sin empati och som kanske redan har levt ett svårt liv och lärt av detta.
Inte endast människor är ljuspunkter i mitt eget liv,utan hundarna, blommorna och havet! Sverige är oftast ett underbart land för den som i detta livet,råkade bli född här.

Varför Beatrice Ask säger Du i radion,att vi i Sverige aldrig utvisar människor till tortyr eller död eftersom vi rättar oss efter Europakonventionen?
Tror du själv på det? Visar man inte papperen för dig,som Du får skriva under?
Jag undrar,om utredarna tänker på att det är mycket enkelt att låta döda någon,men knappast enkelt att uppväcka densamme därefter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar